Jotta et joutuisi tilanteeseen, että auto ei aamulla käynnisty ja joudut juoksemaan kahvikuppi kourassa bussipysäkille, on silloin tällöin syytä tarkistaa akun kunto.
Mitä vanhempi akku on, sitä useammin olisi syytä tarkistaa akun kunto, sillä väistämättä akkuja kuormittaa jatkuvasti suureneva sähkönkäyttö. Akut kestävät yleensä 3–5 vuotta, riippuen siitä kuinka paljon autoa käytetään, ajojen pituuksista sekä ilmasto-oloista.
Kuinka voit siis tarkkailla akkusi vointia?
1. Akun ulkomuodon tarkkailu.
Katso, miltä autosi akku näyttää ulkoapäin. Onko nähtävillä vahinkoja tai vuotoja? Nuuhki, huomaatko ilmassa hapon hajua? Mikäli vastaus on kyllä, on syytä harkita akun vaihtoa.
2. Tarkista akun ”lukemat”.
Useimmissa uudemmissa akuissa on ns. ”silmä”, jonka ollessa vihreä on kaikki kunnossa ja akku palvelee jatkossakin vielä hienosti. Mikäli ”silmän” väri on jotain muuta kuin vihreä, on vaihtoehtoja kolme:
- Akun lataus ei ole riittävä.
- Akku pitää vaihtaa.
- Laturi ei lataa.
Tässä tapauksessa voit ladata akun täyteen ja seurata sen toimintaa parin päivän ajan. Mikäli ”silmä” jää vihreäksi, oli ongelma kertaluontoinen, mikäli ongelma jatkuu, tulisi miettiä akun vaihtoa. Laturivikaan viittaa merkkivalo auton kojelaudassa.
3. Käytä akun testaamiseksi jännitemittaria.
Akkuvikojen yleisimpiä syitä on laturihäiriö tai vanhentunut akku.
Testaamista varten tulee jännitemittarin päät yhdistää akun napoihin ja tarkkailla näytön lukemia.
Jos paikallaan olevan auton jännitemittarin näyttö jää alle 12–13 voltin, on akku kunnossa. Mikäli lukema on alle sen, on kyseessä vajaaksi jäänyt lataus, eikä akku jostain syystä enää kykene latautumaan kylliksi.
Jotta voi sulkea pois laturivian mahdollisuuden, käynnistä moottori ja pidä kierroslukema noin 2000 paikkeilla, ja mikäli jännitemittarin näkymä laskee, on kyseessä laturivika. Mikäli jännitemittarin lukema nousee, on kyseessä vanhentunut akku. Moottorin käydessä jää laturin latausvirta noin 14–15 volttiin.
Toivoaksemme näillä vinkeillä saat tarkastettua akkusi sopivin väliajoin ja varmistat sen, että autosi lähtee kaikkina kylminä talviaamuina liikkeelle. Jos olet jo tilanteessa, että tarvitset apua, niin kutsu meidän mekaanikot apuun käynnistämään autosi.