Kannattaa aloittaa niin, että sytytät kaikki auton valot, myös peruutusvaihde ja sumuvalo. Autossa tulee olla virta päällä mutta moottori ei saa olla käynnissä. Kulje auton ympäri ja pane merkille, mitkä polttimot ovat sammuneet. Sammuta lopuksi kaikki valot. Jarruvalojen tarkistuksessa tarvitset jonkun avuksi varmistamaan niiden toimimisen.

Pitää mainita vielä se, että useissa autoissa polttimoiden vaihto ei onnistu ilman että vaihdon ajaksi poistetaan puskuri tai valot, näin on esimerkiksi monessa Toyotassa, Fordissa jne.

Seuraavana askeleena nosta ylös konepelti ja kurkkaa valon taakse, siellä näet johtoja ja pistokkeita, niihin ei tarvitse koskea. Katso, onko takana muovinen tai kuminen suojakansi, se voi olla pyöreä tai neliskanttinen, kierrettävä tai kiinnitetty kiinnikkeillä. Muoviset ja kumiset suojakannet lähtevät vetämällä pois.

Poistettuasi suojakannen, näet sähköliittimen, joka lähtee vetämällä pois, vaikka se voikin olla tiukasti kiinni, ja jos näin on, voit yrittää varovasti käännellä molempiin suuntiin. Kun sähköliitin on poistettu, alkaa suurimmalle osalle se monimutkaisin osuus, mikä on polttimon poisto. Kohteena on U:n muotoinen pidike, joka on molemmista korvistaan kiinnitetty. Tässä kohtaa voi hengähtää syvään ja keskittyä, sillä tämä voi viedä aikaa. Liikuttele noita pidikkeen päitä, ehkä joudut vähän vääntämäänkin ja molempiin suuntiin. Kun tästä on selvitty, ota kiinni polttimosta ja ota ulos siinä asennossa, jossa se kannassa oli, ja jätä tuo asento mieleen.

Seuraavaksi saat suunnata kauppaan tai huoltoasemalle polttimot mukanasi, ja ostaa sieltä uudet samanlaiset. Huomioida tulee muoto sekä wattien ja volttien määrä. Tässä kohtaa on hyvä tietää, että uusia polttimoita voi koskea ainoastaan takaa, ei koskaan lasiosan puolelta, sillä kädet ovat aina sen verran rasvaiset, että se lyhentää polttimon käyttöikää. Ota uusi polttimo käteen samassa asennossa kuin poistit ja aseta se kantaan. Pidikkeen kiinnittämisessä pätevät samat säännöt kuin poistaessa ”pysy rauhallisena ja keskity”, sillä ongelmia voi syntyä, mikäli pidike ei kiinnity tai pahimmassa tapauksessa se menee rikki. Jos ja kun lopulta kuitenkin pidike on saatu paikalleen, aseta sähköliitin autovaloon kiinni, sen voi asettaa paikoilleen miten päin tahansa.

Kun tämä kaikki on tehty, laita auton valot päälle ja kierrä auton ympäri tarkistamassa valojen toimivuus. Jos valot toimivat, niin laita kaikki osat paikoilleen kuten ne purit. Lopuksi on hyvä tarkistaa, että valot osoittavat oikeaan korkeuteen: mene auton eteen noin askeleen päähän yhdestä valosta, seiso jalat yhdessä valon edessä ja katso, mihin valo kohdistuu, sitten tarkista, osuuko toinen valo samalle korkeudelle, ja olisi hyvä tarkistaa myös valojen korkeus niiden osuessa esim. seinään, ja mikäli korkeus on molemmissa valoissa sama, olet onnistunut kaikessa hienosti.

Mutta jos yksikään vaihe meni pieleen tai et mieli ylipäätään ryhtyä puuhaan, niin soita paikalle akuakkun mekaanikko.

Kategoriat: Nõuanded